dinsdag 16 september 2014

Bollen en Knollen

krokusjesEen van de gemakkelijkste manieren om je tuin om te toveren in een heuse bloemenzee, is toch wel met het planten van bollen en knollen. Zelfs als je geen tuin hebt kun je genieten van deze planten, want bloembollen doen het ook prima in de woonkamer. Denk maar eens aan de blauwe druif, de amaryllis of de hyacint.
Op dit moment steken overal langs de weg lieflijke, kleine krokusjes hun kopjes boven de grond uit. Het zorgt voor een kleurrijk straatbeeld met allerlei vrolijke kleurtjes.
Doordat bloemen die groeien uit bollen en knollen hun voedingsstoffen en water opslaan in de knol/bol waaruit ze groeien, hoef je ze niet vaak water te geven of te bemesten. Je ziet dan ook regelmatig in het tuincentrum dat bloembollen en knollen worden geplant in niet meer dan potgrond en zand. Deze planten houden er namelijk niet van om met hun voeten in het water te staan. Denk hieraan wanneer u besluit om uw bol of knol plant water te geven.
In het tuincentrum worden vaak hyacinten of blauwe druifjes (o.i.d.) verkocht in een reeds opgemaakt bloemstukje. Wat echter niet iedereen weet, is dat je de bolletjes en knolletjes na de bloei gewoon kunt overplanten in uw achtertuin om er volgend jaar weer plezier van te hebben. Let er echter wel op dat er verschillende soorten bestaan die erg gevoelig zijn voor de vorst. U kunt dan gewoon het  bolletje bewaren tot na de winter, voordat u het plant. Een aantal voorbeelden van bloemen die de gure wintermaanden niet zullen overleven in uw tuin zijn Canna en de Dahlia.
Bollen bestaan uit verschillende lagen, ze lijken daarin een beetje op een ui. Deze lagen noemen we ‘rokken’. Deze rokken zijn lagen van plantdelen waarin ook de bloem zich bevind voordat deze in bloei komt.
Een knol is vrijwel altijd een massieve ronde vorm, met verschillende groeipunten waar de plant uit groeit.

0 reacties:

Een reactie posten

 

Vertaal / Translate