dinsdag 16 september 2014

Plant van de Week #9; Quinoa

quinoaRijk: Plantae (planten)
Stam: Embryophyta (landplanten)
Klasse: Spermatopsida (zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen, ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen,
Orde: Caryophyllales
Familie: Amaranthaceae
Geslacht: Chenopodium (Ganzenvoet)

Quinoa (Chenopodium Quinoa) ken je wellicht wel als een geliefde gast in de keuken. Het is heerlijk bij bijvoorbeeld salades, of als alternatief voor rijst. Quinoa is een eenjarige plant afkomstig uit de Amarantenfamilie. Er bestaan veel misverstanden over de uitspraak van de naam van deze plant, maar de enige juiste manier is ‘Kien-Wah’.
Kien-Wah, euh Quinoa komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika waar de gecultiveerde variant al heel lang een van de belangrijkste voedselbronnen vormt.
De Quinoa kan soms wel 3 meter hoog worden en heeft opvallende pluimen. De groeicyclus van de Quinoa telt 120 tot 160 dagen.
Er zijn verschillende rassen binnen deze familie die sterk in kleur varieëren. Van rode, groene of purperen Quinoa’s hoef je dus niet vreemd op te kijken.
Quinoa is het belangrijkste voedselgewas in Zuid-Amerika. Al ruim 6000 jaar! De Inca’s gebruikten het al als akkerbouwproduct, net als een ander gewas in de Amarantenfamilie. De reden dat er voor dit gewas wordt gekozen is omdat mais in de Andes, boven de 4000 meter niet meer kan groeien en Quinoa wel! De plant kan namelijk ook onder koude, voedselarme en droge omstandigheden goed groeien. De groeiduur is zo’n 5-6 maanden.
De Quinoa die we in Europa kennen zijn veelal ontstaan door verschillende rassen met elkaar te kruisen.
Een leuk weetje is dat Quinoa veel overeenkomsten heeft met melk. Jazeker, met eenvoudige koeienmelk! Het bevat alle essentiële aminozuren en deze zijn ook nog eens in perfecte balans (voor menselijke consumptie) Daarnaast is Quinoa rijk aan vitamine B2 en E en bevat het de mineralen ijzer, koper en magnesium. Het bevat ook calcium, maar het calciumgehalte is eigenlijk te laag om noemenswaardig te zijn.
Quinoa is wat men noemt een schijngraansoort. Dat betekent dat het voor mensen met een glutenallergie veilig is om van Quinoa te genieten.
Heb je nu zin gekregen in een heerlijk gerecht met Quinoa? Kom dan morgen zeker even terug voor het recept van de dag.

0 reacties:

Een reactie posten

 

Vertaal / Translate