zaterdag 20 september 2014

Najaarsklussen in de tuin

Hoewel het mooie weer van de laatste tijd wellicht het tegendeel doet vermoeden - is het najaar toch echt in aantocht. De meeste zomerplanten zijn uitgebloeid en ik kan me voorstellen dat je je afvraagd: "Waar moet ik mijn tuin nu mee opfleuren?"
Wees gerust, er zijn meer dan genoeg keuzes.
Zo zou je bijvoorbeeld viooltjes kunnen planten, dat kan zowel rechtstreeks in de aarde als in potten. Of breng een bezoekje aan uw plaatselijke tuincentrum waar u de keuze hebt uit een groot assortiment aan voorjaarsbollen. Ook is het aan te raden om enkele winterbloeiers aan te schaffen, indien u het hele jaar van en kleurrijke, vrolijke tuin wilt genieten.
Het is verstandig om al vroeg aan de slag te gaan met het najaarklaar maken van u tuin. Als u op tijd en bezoek brengt aan tuincentrum of kweker heeft u namelijk eerste keus van de mooiste bomen en planten.
Ook is het slim om zaadjes te verzamelen van uw huidige planten. Op die manier kunt u volgend jaar opnieuw genieten van uw lievelingsbloemen. Wacht niet te lang, als de zaden op de grond vallen en vochtig worden is de kans groot dat ze gaan rotten.
Als vaste planten te groot worden en uw tuin dreigen te overwoekeren is het slim om ze te delen voor het najaar aanbreekt. Lavendel mag teruggeknipt worden tot een centimeter of tien, op die manier krijgt u volgend jaar weer een prachtige, geurige bos.
Is je gazon de zomer niet heel erg mooi doorgekomen, of zitten er kale plekken in? Dat is gemakkelijk te verhelpen. Maai eerst het gras en maak daarna kuiltjes op de kale plekken die u vult met potgrond en graszaad. Licht aandrukken mag.
Om mos te voorkomen is het belangrijk om kalk te strooien. Mos groeit als een trein gedurende de donkerdere dagen omdat het gras dan juist minder snel groeit. Kalk geeft je grond een grotere zuurgraad waardoor je gras hersteld en de mos bruin wordt. Wacht met het bemesten van je grond tot ongeveer 6/8 weken nadat je kalk hebt gestrooid.

0 reacties:

Een reactie posten

 

Vertaal / Translate