dinsdag 16 september 2014

DIY; Tuinmest

Aangezien het leven al duur genoeg is, leek het me vandaag een goed idee om jullie wat meer te vertellen over het zelf maken van tuinmest. Nee, ik ga niet voorstellen om in uw tuin, met de broek op de enkels zelfs aan de slag te gaan om mest te produceren… maar ik wil graag met jullie mijn manier delen om goedkoop mijn tuintje de voeden.
Zelf mest maken is helemaal niet moeilijk, daarnaast is het stukken voordeliger dan in de winkel én u heeft minder GFT afval.
Bananenschillen zijn erg geschikt voor het maken van tuinmest. Iedereen die wel eens bananen eet, weet dat de schillen meestal standaard in de GFT bak worden gegooid. Nu niet meer! Want u kunt er de grond van uw tuin mee voeden. Om bananenschillen te verwerken tot mest heeft u een oude emmer nodig (of een andere afsluitbare bak) waarin u een klein laagje water zet. Doe hierin de bananenschillen en zorg dat deze helemaal onder water staan. De schillen zullen al snel gaan rotten, wat perfect is wanneer u snel mest nodig heeft.
Brandnetels groeien vrijwel overal waar ze niet welkom zijn. In plaats van ze weg te gooien kunt u ze gebruiken voor uw tuin. Brandnetels bevatten veel stikstof, wat erg goed is voor het bladgroen van uw planten. Vooral groenblijvende planten zoals de Skimmia, Photinia, Hulst, Sierlaurier en andere bladhoudende planten houden van stikstof in de bodem.
Net als bij de bananenschillen maak de van brandnetels mest door ze in een afsluitbare bak in een laagje water te zetten. Zet de emmer op een plaats waar je niet vaak hoeft te zijn aangezien de geur niet al te prettig is. Maar ja, koemestkorrels en andere meststoffen ruiken nu eenmaal ook niet bepaald fris en fruitig.
Als je een open haard hebt, dan gooi je waarschijnlijk hele baken hout-as weg. Zonde! Deze as is namelijk heel goed her te gebruiken in uw tuin. Verzamel de as in een bak of zak en strooi het in het voorjaar tussen uw planten. Wacht op een droge periode, want als het veel regent dan spoelt de as te snel uit de grond waardoor de planten er niet optimaal van kunnen profiteren.
Smeerwortel of Symphytum Officinalis is een plant die heel vaak in mest wordt gebruikt. Hij is namelijk erg geschikt voor planten die kalium nodig hebben voor hun groei. Tomaten bijvoorbeeld. Wanneer de grond rijk is aan kalium zult u merken dat uw tomatenplant meer vruchten zal dragen dan ooit tevoren!
Je kunt Smeerwortel gebruiken als vloeibare bemester, maar ook voor mulchen. Mulchen wil zeggen dat je het onder de planten legt zodat de bladeren langzaam verteren waardoor de plant die je wil bemesten het gemakkelijk op kan nemen. Daarnaast zorgen de bladeren van de smeerwortel ervoor dat er geen onkruid kan groeien in de buurt van de plant.

0 reacties:

Een reactie posten

 

Vertaal / Translate